top of page

Lezingen en Webinars

AMA organiseert lezingen en congressen over brede medische onderwerpen. Deze lezingen en congressen zijn open voor iedereen en niet alleen bedoeld voor leden of andere medici. De lezingen zijn altijd (deels) gerelateerd aan de zorg op de eilanden.

Op deze pagina vindt u een overzicht van alle lezingen die de vereniging tot nu toe heeft georganiseerd.

Cultuursensitieve zorg

Save the date: AMA nascholing ‘Cultuursensitieve zorg’ op zaterdag 13 mei 2023.

Vanwege migratie is de patiëntenpopulatie erg divers geworden met patiënten met verschillende (culturele) achtergronden. Cultuursensitief werken wordt dus steeds belangrijker. Maar wat houdt dat precies in? Hoe kunnen wij, als zorgprofessionals, hiermee omgaan en waar moeten wij op letten? Dit zijn maar enkele voorbeelden van de vragen die we op zaterdag 13 mei tijdens de nascholing ‘Cultuursensitieve zorg’ willen bespreken.


Save the date: nascholing ‘Cultuursensitieve zorg’ op zaterdag 13 mei 2023

Nadere informatie volgt. 

Lezing: The leaky pipeline 

Op Zaterdag 10 September 2022 organiseert AMA haar tweede lezing Diversiteit en Inclusiviteit met dit jaar als thema: ‘The leaky pipeline’. De metafoor van de leaky pipeline beschrijft het verschijnsel waarbij het aantal studenten met een migratie achtergrond daalt bij iedere carrière stap.

In drie verschillende presentaties zullen de sprekers de verschillende stappen in de leaky pipeline toelichten; van de selectieprocedure voor een medisch georiënteerde opleiding, tijdens de opleiding geneeskunde en de selectie tot een vervolgopleiding tot specialist. Waarom is deze studentenpopulatie niet divers en representatief? Worden studenten met een migratie achtergrond anders beoordeeld tijdens hun opleiding? Zijn de kansen voor westerse en niet-westerse studenten gelijk?

Did this spark your interest? Houd onze social media kanalen in de gaten voor meer informatie! De inschrijflink voor dit evenement volgt binnenkort.

Moeder en kindzorg op de eilanden

Op zaterdag 21 Mei 2022 van 15:00 uur tot 18:00 uur Nederlandse tijd en 9:00 uur tot 12:00 uur Caribisch Nederlandse tijd vond de eerste nascholing van 2022 plaats met als onderwerp ‘Moeder en kindzorg op de eilanden’. Zowel de huidige samenwerking op de eilanden op het gebied van kindergeneeskunde als de visie voor de toekomst zal besproken worden. Ook vakinhoudelijke thema’s omtrent obstetrie, foetale afwijkingen en koorts e.c.i bij kinderen kwam aan bod. Alle zorgprofessionals met interesse in dit onderwerp waren welkom.

Voor wie? Voor iedereen met interesse in het onderwerp. Een zorg opleiding of achtergrond in de zorg is geen vereiste.
Wanneer? Zaterdag 21 mei 2022 09:00-11:00 (Caribisch Nederland) en 15:00-17:00 (Nederland).
Waar? Online via Zoom
Kosten: gratis

Ongelijke kansen binnen de zorg

229130637_1035929537145560_1050892313560941162_n.jpg

Diversiteit, inclusiviteit en dekolonisatie zijn termen die steeds meer aandacht krijgen. Maar hoe verschillen deze begrippen van elkaar? En op welke manier werkt het kolonialisme nog door in hedendaagse instituties? Wat voor een effect heeft dit op de gezondheidszorg, op de werkvloer en voor de patiënt?

Op zaterdag 4 September organiseert AMA de lezing ‘ongelijke kansen binnen de zorg’ waar de bovenstaande vragen besproken zullen worden met afsluitend een discussie met de panelleden. Blijf onze social media volgen want binnenkort zullen we ook de sprekers voorstellen met een inschrijflink. For the time being; save the date!

Voor wie? Voor iedereen met interesse in het onderwerp. Een zorg opleiding of achtergrond in de zorg is geen vereiste.
Wanneer? Zaterdag 4 September 9:00-11:00 (Caribisch Nederland) en 15:00-17:00 (Nederland).
Waar? Online via Zoom
Kosten: gratis voor AMA leden, 5 euro voor niet-leden.

Wilt u deze lezing terugkijken? Leden kunnen deze lezing terugkijken via deze link (let op! inloggen is vereist):

www.medikoantiano.com/lezingen-webinar-publiek

Virale ziektes in warme klimaten

154295909_938368626901652_29947941465000

Door de corona pandemie is er afgelopen jaar veel aandacht geweest voor de virologie. De pandemie heeft bewezen dat een basale kennis over de virologie van belang is voor alle zorgverleners. In het Caribisch deel van het Koninkrijk hebben we al heel lang uitbraken van Dengue en de afgelopen tien jaar ook van Zika en Chikungunya. Kortom ook na de huidige crisis is goede kennis over virale verwekkers, de ziekten die ze kunnen veroorzaken en behandel- en preventiemogelijkheden essentieel.

 

Deze nascholing is daarom bedoeld als opfriscursus virologie in brede zin voor zorgverleners. Na het volgen van dit webinar hebben deelnemers weer een goed overzicht van de basale virologie. Verschillende soorten virussen passeren de revue, waaronder SARS-CoV2 en enkele tropische virussen (o.a Dengue, Chikungunya en Zika).

Maak alvast kennis met onze eerste twee sprekers. Byron Martina van het Erasmus MC en de Artemis One Health Research Foundation. En Shamir Jacobino onderzoeker bij Jassen Vaccins.

Datum: 20 maart 2021 

Tijd: 14:00-17:00 Nederlandse tijd en 9:00-12:00 Eiland tijd

Locatie: Zoom

Wilt u deze lezing terugkijken? Leden kunnen deze lezing terugkijken via deze link (let op! inloggen is vereist):

www.medikoantiano.com/webinars-terugkijken-leden

Oncologische zorg op de eilanden - Webinar 3/3

Terugblik op de laatste sessie van onze webinar serie 'Oncologische zorg op de eilanden'.

Oncoloog John-John Schnog heeft een mooi overzicht gegeven van de challenges voor een oncoloog werkzaam op de eilanden. Zo hebben we onder andere gediscussieerd over de afwegingen die gemaakt moeten worden bij het invoeren van een nieuwe (dure) kankermedicijn en hoe als oncoloog om te gaan met het gebruik van alternatieve geneesmiddelen bij patiënten.

Verder heeft Shanty Burleson uitvoerig haar persoonlijk verhaal als kanker patiënt gedeeld. Uitgelegd wat zij als patiënt belangrijk vond in een arts. Ze was lovend over zowel de zorg die ze in Nederland heeft gekregen als op Curaçao. Binnenkort komen alle drie de webinars in hun geheel online!

Oncologische zorg op de eilanden - Webinar 2/3

Zaterdag 6 juni was de tweede sessie van de webinarseries Oncologische Zorg op de eilanden.

 

Onze sprekers waren ditmaal dr. Franke Scheper, die ons een mooi overzicht heeft gegeven van hoe de oncologische zorg op de eilanden zich over de jaren heeft ontwikkeld. Daarnaast was stichting Hamiëd vertegenwoordigd door directrice Tessa de Haas en verpleegkundige Eunice Pantophlet. Zij hebben ons verteld 

over de expertise van Hamiëd tijdens de laatste levensfase van patiënten. 

Als laatste hebben wij medische pruikenmaker Irvinia Wout-Daantje van Nina Wig Studio een platform geboden om haar initiatief toe te lichten. Momenteel zet ze zich regelmatig in Nederland in als medische pruikenmaker voor de Curaçaose oncologie patiënten. 

Oncologische zorg op de eilanden - Webinar 1/3 

In de eerste sessie van de webinarseries "Oncologische zorg op de eilanden" op 30 mei 2020 hebben mw. Shahaira Salas-Libier en dr. Jerry Semper ons een mooi overzicht gegeven van de oncologische zorg in de eerste twee fases van de zorg, namelijk wat betreft de screening en de zorg in de eerstelijn. 

Shahaira heeft als screeningscoördinator de unieke aspecten en uitdagingen van bevolkingsonderzoek op Bonaire besproken, terwijl Jerry Semper o.a. bijzondere casussen uit zijn praktijk met ons heeft gedeeld naar aanleiding van zijn jarenlange ervaring als huisarts op  Curaçao. Voor artsen die op de eilanden willen werken werd tevens de boodschap gedeeld dat zij een grote rol spelen in het bespreekbaar maken van ingrijpende ziektes zoals kanker. 

Diabetes Mellitus: Caribische Dimensies 

Zaterdag 15 juni 2019 vond de lezing omtrent Diabetes Mellitus plaats, ditmaal in Utrecht. 

Tijdens deze lezing is dieper ingegaan op deze veelvoorkomende, maar niet voldoende besproken aandoening op onze eilanden. Er waren twee specialisten uit Curaçao  aanwezig, namelijk dr. Berend (internist-nefroloog in het Curaçao Medical Center) en dr. Liqui-Lung (cardioloog).

 

Dr. Berend heeft een mooi overzicht gegeven van de problemen waarop patiënten en behandelaren stuiten, gebaseerd op casuïstiek uit zijn praktijk. Daarnaast heeft dokter Liqui-Lung een presentatie gegeven over de cardiale gevolgen bij patiënten met diabetes mellitus.  Hetwas een zeer interactieve en informatieve dag. 

Dementie op de eilanden

Op 26 mei 2018 heeft de allereerste lezing van AMA plaatsgevonden in het LUMC.

Het was  een zeer geslaagde lezing met een goede opkomst. Een vrijwel volle zaal met gevarieerd publiek. Van studenten tot artsen tot politici.

Dr. Gilbert Thomas, psychiater en mede-oprichter van de Stichting Alzheimer Curaçao, heeft met zijn praatje een mooi overzicht gegeven van de ontwikkeling van de zorg rondom dementie met name op Curaçao, maar heeft ook wat kunnen vertellen over hoe het op de andere eilanden is geregeld.

Mevrouw Mireya Ostiana,  oprichtster van de Henry Ostiana Foundation, heeft juist een heel pakkend en zeer persoonlijk verhaal verteld over haar man die onlangs is overleden aan de gevolgen van dementie. Ze heeft haar ervaringen met de zorg rondom dementie op de eilanden openhartig met ons gedeeld, zowel wat er goed gaat als wat er slecht gaat.

bottom of page